9.1.2008

Anahata ~ vihreä, vaaleanpunainen & Ananda Khandha (ylempi sydänchakra, kristallisydän) ~ turkoosi

4. Sydänchakra - Anahata


Pääteema: Ehdoton rakkaus, sydämen rehellisyys, sielun kosketus. Sydänchakra eli sielunportti muodostaa chakrajärjestelmän keskuksen, se sijaitsee sydämen korkeudella, keskellä rintaa eteenpäin avautuen. Tässä energiakeskuksessa on vilpittömän ja ehdottoman rakkauden, rehellisyyden ja luottamuksen tasapaino. Se on yhteys kaiken olevaisen sisimpään ja koko luomakunnan hellään huomaan. Aito myötätunto ja rakkaus ilman ehtoja ovat haastavia sydänchakraan liitettäviä aiheita, jotka kehittyvät ja kasvavat rakastavan ja ymmärtäväisen itsemme hyväksymisen kautta. Sydänchakran ajaton ulottuvuus tuo mukanaan uudenlaisen 'tässä ja nyt' elämisen taidon, jossa tunteet ovat puhtaita sydänchakran toimiessa avoimesti, sydämellisyys on itsestään selvyys. Mikäli onnistumme toimimaan ilman, että tunteemme ohjaavat käyttäytymistämme ja astumme ulos almanakoista ja kalentereista, kun emme niitä tarvitse, löydämme kyvyn elää elämää sydämemme pohjasta. Sydänchakran epätasapaino voi aiheuttaa mustasukkaisuutta, katkeruutta, omistushalua ja kateutta. Kovasydäminen ja maaninen käyttäytyminen kuvastavat tämän chakran epäharmonista toimintaa.

FYYSISET JA HENKISET OMINAISPIIRTEET

Aisti: tunto. Tuntoaisti yhdistää fyysisen kehomme ulkomaailmaan, suurin tuntoaistielimemme on iho.

Ruumiinosat: Sydän, kädet, käsivarret, yläselkä, rintakehä, verenkiertojärjestelmä. Umpirauhanen: kateenkorva. Hormoni: thymohormoni. Kateenkorva (thymus) sijaitsee rintalastan takana toisen kylkiluun kohdalla. Se säätelee kasvua, elvyttää ja vahvistaa immuunijärjestelmää sekä tuottaa lymfosyyttejä ja valkosoluja. Kateenkorvan kreikkalainen nimi 'onthymus' tarkoittaa elämää, tahtoa tai aistia. Pyhä toimitus: avioliitto. Avioliitto on sydämen liitto, kahden ihmisen keskinäinen rakkaudentunnustus, joka edustaa yhteisön jatkuvuutta, ykseyttä ja yhteyttä. Avioliiton tehtävänä on yhdistää rakkauden avulla, se symboloi myös sitoutumista, aikuisuutta ja vastuunottamista omasta elämästä. Kehitysikä: Elinvuodet 22-28 ja 71-77. 

Sieluntoive: Rakkauden kokeminen avoimin sydämin, maailmankaikkeuden sydämen sykkeeseen yhtyminen. 

Elämänläksy: Sydämellinen, epäitsekäs myötätunto itseään ja muita kohtaan.

MUUT CHAKRAAN LIITETTÄVÄT ASIAT

Väri: vihreä, (vaaleanpunainen). Vihreä väri liitetään vahvasti luontoon ja luonnollisuuteen, harmoniaan ja tasapainoon. Se on diplomaattinen, siltoja rakentava väri, joka kykenee objektiiviseen päätöksentekoon. Aasiassa vihreä edustaa pitkäikäisyyttä ja sillä on taito parantaa, länsimaissa muun muassa kirurgit käyttävät vihreää työasua. 

Elementti: ilma. Ilma on liikkeen voima, se on näkymätöntä ja silti elintärkeää koostuen monista eri kaasuista, joita sisäänhengitämme jatkuvasti. Elementtinä ilma on luonteeltaan lentävää, liikkuvaa ja raikasta, ilmainen ilma ilmaisee itseään äänen avulla. 

Laatu: myötätunto. 

Teonsana: minä rakastan. 

Eläin: antilooppi, gaselli. Astrologia: Härkä, leijona, vaaka. 

Hallitseva planeetta: Venus, Aurinko, Saturnus. Aina paksujen pilvien peitossa oleva Venus on toinen planeetta Auringosta lukien ja Maata lähinnä oleva planeetta, lähimmillään se on vain noin 42 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Astrologiassa Venus hallitsee härän ja vaa'an tähtikuvioita edustaen lempeyttä, rakkautta, epäitsekkyyttä ja viehätysvoimaa. Venus tekee ihmisestä kauneutta arvostavan, aistillisen ja harmonisen, planeetta liitetään myös taiteeseen, tieteeseen ja nautinnonhaluun. 

Arkkityypit: Rakastaja - omaa kyvyn rakastaa itseään ehdoitta ja tasapainossa omien tunteidensa kanssa. Esiintyjä - etsii rakkautta itsensä ulkopuolelta uskoen toisen ihmisen energioiden parantavan omat haavat. Tälläista ihmistä kalvaa petoksen pelko, joka myrkyttää kaikki mahdollisuudet onneen toisen ihmisen kanssa. 

Jumalolennot: Maat, Oya, Erzulie, Kakini Shakti, Afrodite, Venus. Erzulie on haitilainen rakkauden jumalatar, jonka juuret johtavat Länsi-Afrikkaan. Hän edustaa kauneutta, lempeyttä ja sensuaalisuutta, hänet tunnetaan myös anteliaisuudestaan. Erzulie pitää usein kädessään ympyränmuotoista viuhkaa, joka on peräisin Nigerian Osogbosta. Viuhka kuuluu Oshun papittarelle, joka toimii taivaallisen maailman ja ihmisten maailman välittäjänä. 

CHAKRAN VAHVISTAMINEN

Kivet: Aventuriini, jade, kunziitti, malakiitti, ruusukvartsi, smaragdi, vaaleanpunainen karneoli, vihreä ja vesimeloniturmaliini, vihreä kalsiitti. 

Tuoksut ja yrtit: Bergamotti, jasmiini, kehäkukka, melissa, mimosa, neroli, ruusu. Ruusu on kukkien kuningattarena ajaton rakkauden ja myötätunnon symboli. Sen makea, lempeän kukikas tuoksu lämmittää sielua hoitaen siten emotionaalisia haavoja ja palauttaen luottamuksen elämään. Ruusun aromi helpottaa ja rauhoittaa kaikenlaisissa suruissa, pettymyksissä ja masennuksessa, tuoksu muistuttaa sielun yksilöllisestä täydellisyydestä. Fyysisellä tasolla ruusua arvostetaan feminiinistä elinvoimaa kohottavana ja hormonaalista tasapainoa elvyttävänä. Eteerisenä öljynä ruusu on ikääntyvää ihoa uudistava ja ryppyjä silottava, rakkauden kallisarvoinen öljy. 

Ravinto: Luonnon jugurtti, tofu, oliivit ja oliiviöljy, kaikki pähkinät, pavut, quinoa (heinäkasvin siemen), kurttu- ja kiinankaali, herneet, vihreät paprikat ja linssit, parsa- ja ruusukaali, salaatti, parsa, selleri, avokadot, artisokat, pinaatti, okra, kurkku, meriheinä, vesikrassi, vihreät viinirypäleet, kiivi, limetti, päärynä, karviainen, sardiinit, tonnikala, persilja, minttu ja muut yrtit. 

Vokaali: a. Mantra: yam. Sävel: F. Musiikki: Trubaduurimainen tai kelttiläinen, sydäntä koskettava maailman musiikki. 

Luonto: Suomen vehreä luonto ja kaikki tuoksuvat kukat, vaaleanpunainen taivaanrusko. 

Rituaali: Rakkaus - "Olen rentoutunut ja vastaanottavainen, rauhassa hiljaisessa tyyneydessä, levossa herkissä tunteissa. Vedän puoleeni näitä lempeitä sykäyksiä ja teen niistä kodin sydämeeni. Sydämellisyyteni ravitsee suhteita itseeni ja muihin, minun ollessa ohjattuna vapaasta tahdostani, sydämeni halusta antaa ja vastaanottaa henkistä rakkautta. Antamani rakkaus parantaa minut ja ne, joille sitä annan. Sydämeni kannustaa minua antamaan anteeksi itselleni ja muille, vapauttaen kaiken moitteesta."

Tekstin alkuperäislähde: 
Luontaishoitola Energiakeskus Indigo

""Vihreä kuvastaa rakkauttamme, niin itseemme kuin lähimmäisiinkin. Vihreään keskukseen kuuluvat rintakehä, rinnat, olkapäät, käsivarret, sydän ja keuhkot. Kaikkien näiden elinten sairaudet viittaavat vihreän keskuksen tilaan. Verenpainesairaudet viittaavat huonoon vihreään keskukseen.

Kun vihreä keskus on tasapainossa, ihmisen on helppo myöntää itselleen olevansa joskus heikko ja joskus vahva. Hänen on helppo jakaa, antaa ja ottaa vastaan rakkautta. Hän ei kerää itselleen turhia paineita, eikä tästä syystä stressaannu herkästi. Suhde luontoon ja ystäviin on hyvä ja lämmin. Luontoharrastukset ovat lähellä hänen sydäntään.

Kun vihreätä energiaa puuttuu, voi se johtaa vakaviin sydänalueen sairauksiin, joista ääripäinä ovat keuhko- ja rintasyöpä sekä sydäntaudit ja astma. Ensimmäisiä oireita ovat vaikeudet ihmissuhteissa ja rakkaudessa, koska menettämisen pelko on niin suuri että hän ei uskalla päästää ketään lähelleen. Hän voi eristäytyä muusta maailmasta ja hautoa itsemurha-ajatuksia, koska keltainen energia ei pääse vapaasti kulkemaan. Hänen käsivartensa ovat myös heikot, eikä hän jaksa kantaa tai nostaa esineitä.

Kun vihreää energiaa on liikaa, ihminen palvelee ja hoitaa jatkuvasti muita, piittaamatta lainkaan itsestään. Hän haluaa tehdä aina kaikki asiat itse, eikä anna muiden auttaa itseään.
Kun ihmisellä on aurassa voimakkaimpana värinä vihreä, hän on erittäin luontorakas ja usein myös tekee työtä luonnon parissa. Hän näkee lapsissa kasvun ihmeen ja senpä takia hän toimii opetus- kasvatus- ja hoitotyössä. Hän on terapeuttinen luonne, jolle ihmiset kertovat huoliaan, mutta sisäisesti hän on tyytymätön itseensä. Hän ymmärtää, että elämällä on selvä tarkoitus ja vaatii elämältään säännöllisyyttä ja järjestystä. Hän on päättäväinen ja tehokas, sekä haluaa suorittaa kaikki työt loppuun asti. Vihreätä ihmistä kiehtoo sekä pukeutumisessa että asumisessa perinteikkyys. Hänen vaatemateriaalinsa ovat luonnonmukaisia mm. pellava, villa ja silkki. Luonnonmukainen elämäntapa on lähellä vihreätä ihmistä.
Vihreä vaikuttaa tehokkaasti lihaksiin, luihin, vereen ja vahingoittuneiden alueiden korjaamiseen. Sillä on myös hyvä vaikutus sellaisiin kehon alueisiin, jotka liittyvät sen tarpeiden tyydyttämiseen ja jakelutehtäviin.""

""Vaaleanpunainen on ensimmäinen sateenkaaren yläpuolella oleva väri, joka aloittaa tavallaan uuden kierroksen. Se on kahdeksas väri, punaisen korkeampi aste. Siihen yhtyy valkoinen, joka on ns. kymmenes väri. Se on punaista huomattavasti pehmeämpi. Rakkaus on muuttunut punaisen intohimosta ja palavasta rakkaudesta kosmiseksi ja epäitsekkääksi. Vaaleanpunainen on maailmaa syleilevän rakkauden väri. Lapsi säteilee vaaleanpunaista ennen murrosikää, joka vähenee seksuaalisuusenergian lähdettyä liikkeelle. Vaaleanpunaisessa rakkauden voima on idealistista ja romanttista. Tummempi punainen on seksuaalisempi ja fyysisempi. Vaaleanpunainen vaikuttaa ympäristöön rauhoittavasti. Jos vaaleanpunaisia ajatuksia lähettää itsestään ulkomaailmaan, ovat se aina ehdoitta annettua rakkautta, joka säteilee ympäristöön ja rauhoittaa lähellä olevia vihamielisiä ihmisiä. Vaaleanpunainen yhdistää ihmiset toisiinsa kaikkialla. Maapallomme kaipaa vaaleanpunaista, yli rajojen ja rotujen ulottuvaa tunnetta.

Vaaleanpunainen ihminen:
Jos vaaleanpunainen on voimakas aurassa (ykkösvärinä vielä harvinainen) on hänellä kyky yhdistää henkinen voima fyysiseen voimaan. Punainen toimii koko ajan vaaleanpunaisen sisällä. Vaaleanpunainen arvostaa huomattavasti muiden tunteita ja pyrkii saamaan muissa ihmisissä heidän voimavaransa esiin. Hän auttaa muita toteuttamaan unelmiaan. Kasvu ja kehitys tärkeitä vaaleanpunaiselle. Häntä vetää kaikki suuret operaatiot tai projektit, joissa tarvitaan kykyä nähdä tilanteiden molemmat puolet ja taito sovittaa ne yhteen. Aika ajoin muut pitävät häntä vaativana ja tunteettomana, vaikka sisimmissään haluaa vain auttaa muita. Hänen lähelleen voi olla vaikea päästä. Jos hän alentuu punaisen tasolle ja unohtaa valkoisen itsessään, unohtaa hän yhteisöllisen palvelunhalun. Silloin hän tyytyy fyysiseen jättäen henkisen tason. Hänestä tulee hyvin kontrolloiva ja muita dominoiva. Sisimmissään hän on opas, ei järjestelijä tai hallitsija.""


4 1/2 Ylempi sydänchakra, kristallisydän - Ananda khanda



Ananda khanda-keskus on uuden ajan energiakeskus, joka sijaitsee sydän- ja kurkkuchakran välissä, kehon oikealla puolella. Nimi on peräisin sanskriitinkielen sanasta ananda (hyvän viestin lähettiläs, elämänilo, aisti-ilo) sekä sikhinkielisestä sanasta khanda, joka edustaa tietoa jumalallisuudesta ja luojan luovaa voimaa.

Pääteema: Sydämellinen kommunikaatio, yksilöllistymisen prosessi. Virtaus (flow), henki, elämä.
Ananda khanda keskus on harmoniassa ollessaan onnellisuuden keskus, jossa luovuus virtaa vapaasti. Keskittyen, hetkessä olemalla, on mahdollisuus oman sisäisen kauneuden, oman parhaampansa esiin tuomiseen. Nämä universaalin virtauksen (flow) tunteet tekevät elämästä mielekästä, antavat elämälle ja omalle itselle merkityksen tällä planeetalla. Ottamalla elämä omiin käsiinsä, luomalla omaa elämäänsä, toteuttaa Ananda khanda keskuksen yksilöllistymisprosessia, joka auttaa ponnistelemaan itsenäisesti omalle itselleen tärkeiden päämäärien saavuttamiseksi.

Ananda khanda keskus opastaakin meitä oikeaan suuntaan, se kannustaa seuraamaan sydämen ääntä, kuulostelemaan omia tunteita sekä oppimaan ja toimimaan vastuullisesti sen mukaan. Rakkaus, parantaminen, anteliaisuus, tunteet, tuntemukset, alitajunta, vaisto, yksilöllinen vastuu, luovuus, kommunikaatio, itseensä luottaminen ja itsenäisyys - tämä chakra yhdistää järjen ja tunteet.

Ananda khanda keskusta kutsutaan myös kohonneeksi sydämeksi (kristallisydän). Tämä kertoo tunteiden kokemisesta tässä hetkessä. Ilo omista tunteista ja tuntemuksista sekä tunteenilmaukset (itku, nauru, jne.) vapauttavat energiaa ja sallivat energian virrata vapaasti kehossamme monella eri tasolla. Tunteiden pidättäminen tai niihin kiinnijääminen aiheuttavat tukoksia ja epätasapainoa tässä energiakeskuksessa. Turkoosiin väriin liittyen nämä mahdolliset epätasapainot esiintyvät aina sydämestä kurkkuun saakka sijaitsevalla alueella.

Ananda khanda keskus liitetään massakommunikaatioon, julkiseen puhumiseen ja "oman" viestin viemiseen maailmalle. Se kuvastaa myös kommunikaatiota taiteiden ja kaiken luovan ilmaisun kautta, kommunikaatiota olemuksen tunnepuolelta. "Sanat tulivat kuin tyhjästä" tai "käsiäni ohjasi tuntematon voima" - ne tulevat äärettömyydestä, universaalista ykseydestä ollessamme yhtä kaiken kanssa.

Ananda khanda tukee elämään lähempänä luontoa ja harmoniassa luonnon lakien kanssa, näin ollen se tuo meidät lähemmäksi yksinkertaista elämää ja harmoniaa koko universumin kanssa. Tasapaino oman, sisäisen luontomme ja ulkoisen luonnon kanssa on tärkeää sekä sydämen että Ananda khanda keskuksen hyvinvoinnille. Tämä keskus on hyvin vahvasti tässä ajassa, kannustaen meitä "palaamaan takaisin omaan luontoomme", ottamaan huomioon planeetta, jolla elämme ja näin ollen myös oma itsemme.

Turkoosi planeettamme, Gaia, muodostuu sinisestä taivaasta ja järvistä, merestä sekä vihreästä luonnosta. Turkoosi Ananda khanda keskus on planeettaenergiamme keskus, Atlantiksen kaiku, jonka viesti Vesimiehen ajassa kohoaa sydämestämme. Taivas ja maa, yhteys kaikkeen elämään.

Chakraan liitettävät asiat

Väri: turkoosi.

Turkoosi eli sinivihreä kantaa mukanaan teemoja sinisestä, vihreästä ja hieman myös keltaisesta. Se on luovuuden väri, jonka viesti kumpuaa olemuksen tunnepuolelta eli sydämestä, yhdistäen siten sinisen kommunikaation ja vihreät tunteet. Emotionaalisesti väriin liitetään edelleen leikkisyys, spontaanisuus sekä haasteena tietty etäisyys ja viileys. Mentaalisella tasolla turkoosi viittaa vapautta rakastavaan sieluun, itsenäiseen ajattelijaan, joka on riippumaton ja vastuunsa hyväksyvä.

Elementti: vesi ja ilma.

Teonsana: Kuka minä olen?

Eläin: delfiinit ja pääskyset.

Hallitseva planeetta: Chiron ja Maa, Seulaset eli Plejadit (tähtijoukko).
Chiron planeetta löydettiin Saturnuksen ja Uranuksen välistä vuonna 1977, aikana jolloin vallalla oli ymmärrys yksittäisten sanojen ja tekojen maailmaa muuttavasta voimasta. Chiron symboloikin luovuuden ja näkemyksen ainutlaatuista yhdistelmää arvostaen menneisyyttä, henkilökohtaisia rajoja sekä luonnonlakeja. Myyttisenä hahmona Chiron on kentauri, puoliksi ihminen ja puoliksi hevonen. Hän on haavoittunut parantaja, joka ei koskaan kyennyt parantamaan itseään, mutta hänestä tuli parannusta etsiessään mestariparantaja. Hän edustaa filosofisen hengen itsenäisyyttä, myötätuntoa ja luottamusta sisäiseen itseemme.

Muinaiset sivilisaatiot: Lemuria ja Atlantis.

Ruumiinosat ja umpirauhanen: Sydän, keuhkot, selän yläosa, rintakehä, kurkku ja niska, kateenkorva (säätelee kasvua, elvyttää ja vahvistaa immuniteettijärjestelmää, tuottaa lymfosyytteja ja valkosoluja).

Chakran vahvistaminen

Kivet: Turkoosi, krysokolla, fluoriitti, amatsoniitti, akvamariini (fengshuissa akvamariini liitetään 'taivaan nauruun').

Tuoksut ja yrtit: Litsiluumu, myrtti, piparminttu, timjami.
Lempeä ja hellävarainen myrtti on ikivihreä pensas tai pieni puu, joka tunnetaan aromaterapeuttisesti hermoja vahvistavana sekä rauhaa ja lohtua tuovana tuoksuna elämän siirtymävaiheissa. Se lepyttää voimakkaita tunteita ja omaa puhdistavan vaikutuksen emotionaalisessa kehossamme. Aatamin ja Eevan kerrotaan saaneen paratiisista mukaansa myrtinoksan, se symboloi sovitusta, kestävää rakkautta, kauneutta, puhtautta ja anteliaisuutta - ehkä se on tiemme takaisin sydämen puutarhaan...

Musiikki: Atlantis musiikki.

Luonto: Meri, järvet, metsät ja vihreät nummet, uiminen delfiinien kanssa.

Rituaali: Virtaava - "Tänään iloitsen itsestäni ja siitä, mitä osaan. Tänään annan itselleni luvan olla leikkisä, hymyilen ja olen iloinen. Teen sitä mitä haluan ja sallin kaikkien kokemusteni sisältää iloa ja rakkautta. Elämä on ihanaa - tänään löydän tuon ihanuuden. Olen päivä päivältä vahvempi, kuljen elämän virran mukana."

Muita uusia chakroja

Magenta, kulta, hopea ja valkoinen ovat myös värejä, jotka odottavat varmistamistaan ja ihmisten valmiutta uusiin ulottuvuuksiin. Edelleen yksi näistä uusista järjestelmistä on Sielun chakrat, joka pitää sisällään 12 chakraa punaisesta juuresta valkoiseen, päälaen yläpuolella olevaan keskukseen. Nämä väreiltään sekä teemoiltaan muuntuneet energiakeskukset auttavat ihmisiä kohtaamaan lähestyvät muutokset ja muodostamaan perustan korkeammalle kommunikaatiolle.


Tekstin aluperäislähde: 
Luontaishoitola Energiakeskus Indigo

- päivitetty 27.7.2o11 -

Ei kommentteja: